Booking


nico.jpg

Nicolai Dunger

Album Release 24 maj Tonsättningar och andra sånger av Nicolai Dunger

”Mitt liv hade kört fast och jag behövde en lugn plats. På Bjärka kloster kunde jag gå in i mig själv, be och söka förståelse – ett tillstånd av ro och vila. Min tid gick åt att spela piano på kvällarna och mycket av materialet på skivan skrev jag där.”

Våren 2019 ger Nicolai Dunger ut skivan ”Tonsättningar och andra sånger” på skivbolaget Compunctio. Dunger tonsätter redan existerande psalmer ur den Svenska psalmboken, där han använder psalmens originaltext men skrivit ny melodi. Ett projekt som tillsammans med musikproducenten Andreas Runeson tagit hela sex år att ro i hamn och fick sin start på Nya Slottet Bjärka-Säby. Nicolai spelade upp några skisser vid slottets piano och Andreas beskriver mötet så här ”Jag tyckte det var mycket märkliga tonsättningar, men jag blev nyfiken.” Ense om att skapa tre klangvärldar bestående av synt, slagverk och piano/gitarr/röst hittades en gemensam riktning.

Nicolai Dunger kommer från en plats där kristen tro inte var något främmande. Traditionen att lyssna på gudstjänster på radion och att be var naturligt i familjen. I köket samlades man för att höra morfadern läsa ur bibeln – en stämning som Dunger själv beskriver som något ängslig och bedrövad och som han helst ville undvika. ”Jag hörde psalmer för första gången sjungas hemma hos mormor och morfar där jag uppfattade musiken som lite skrämmande och jagande måste jag erkänna” Mammans bortgång förde Dunger till kyrkorummet för att söka tröst, samt en önskan om att få vara nära sin mor på något sätt. I det återupptäckte Dunger psalmens värld vilket fick honom att inse hur mycket han gillar psalmer och att sjunga dem, och fröet att spela in egna versioner såddes således vid denna tidpunkt. Texterna i psalmerna har på senare år fått större betydelse hos Dunger samt psalmens rika bildspråk- i likhet med dikten Skepparhistoria av Tomas Tranströmer som även den tonsatts på skivan Tonsättningar och andra sånger. Förutom dessa tonsättningar finns två nya kompositioner på skivan där Dunger står för både text och musik, samt två ordlösa spår: andra sånger.

Tonsättningar och andra sånger är på det hela taget en skiva där Nicolai Dunger experimenterar med hur mycket privat tolkning en psalmtext tål. En uppdatering av psalmen, där det gamla språket får lov att återigen växa till liv och ett försök att återskapa sin första upplevelse av psalmen hemma hos morföräldrarna.

Grundinspelningen gjordes på Sigtunastiftelsen 2012. Psalmtexterna finns centralt i ljudbilden och texterna sjungs ur en privat sfär. Synten och orgeln som mejslats fram under lång tid möter en perkussiv värld där dessa två ackompanjemang spelats in oberoende av varandra (ingen har fått höra den andres insats under inspelningarna!). Ackompanjemangen ligger på varsin sida om psalmtexten och piano/gitarr och vill berätta, utmana och sträcka på gränserna för vad texten kan tåla. Ensemblen, bestående av musikerna Daniel Kurba (synt och orgel) och Eric Carlsson (slagverk) har fått stort utrymme att sätta sin prägel på verket med sina starka uttryck.

”Sammanfattningsvis har denna skiva varit en mycket berikande upplevelse och jag har lärt mig mycket om inspelning och inte minst om mig själv och min egen tro” – Nicolai Dunger


Kaip artists available for shows during fall 2019:

Daniela Dahl / Don qui 5 / Nicolai Dunger / Lars Eriksson / Joel Gabrielsson/Flyinglow / Kjetil Mulelid Trio / Julia Nilsson / Fabian Rosenberg/Klangriket / Emily Tåhlin / David Åhlén

 

Booking Requests

Date
Date
 

Booking Contact

kaipmusik@gmail.com
0702 78 46 80


Press Pictures

Nicolai Dunger